Blog menu

Ostatnie posty

Latest comments

  • Piękne i dojrzałe wypowiedzi, stale wzmacniana siła...

MODNE GOTOWANIE - Sezon na rabarbar

793 wyświetleń



MODNE GOTOWANIE - Sezon na rabarbar


Okres wiosenno-letni to czas kiedy w mojej kuchni wraz z nadejściem cieplejszych dni często wykorzystuję owoce i warzywa sezonowe. Rabarbar, truskawki, szparagi i nowalijki... i cała batalia sezonowych produktów wkracza do mej kuchni, z których przygotowuję różne pyszności.  A na ciepłe dni polecam lemoniadę rabarbarowo-truskawkową.


Sukienka na zdjęciu: REBEL, kolekcja wiosna/lato 2021



Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa


Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 10-15 sztuk słodkich aromatycznych truskawek
  • kilka gałązek mięty lub melisy
  • lód w kostkach

Łodygi rabarbaru myję i kroję na mniejsze kawałki. Z 750 ml wody i cukru przygotowuję gorący syrop. Wrzucam do niego rabarbar, całość zagotowuję. Odstawiam do wystudzenia. Dodaję sok z pomarańczy i pozostałą wodę. Przecedzony płyn przelewam do dzbanka z lodem, miętą bądź melisą i pokrojonymi truskawkami.

tarta-1.jpgtarta-2.jpg

Sukienka na zdjęciu: SHEILA, kolekcja wiosna/lato 2021


Tarta rabarbarowa

A) TARTA
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g schłodzonego masła śmietankowego
  • 20 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody

Mąkę przesiewam, dodaję masło, smalec, cukier, sól i zimna wodę i szybko zagniatam. Formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na około 45 minut.

Formę na tartę o średnicy około 24 cm smaruję masłem i oprószam mąką pszenną. Schłodzonym ciastem wylepiam foremkę. Ponownie schładzam ciasto w lodówce przez około 10 minut. Schłodzone ciasto obsypuję mąką pszenną,  nakrywam papierem do pieczenia i obciążam np. grochem lub kulkami ceramicznymi.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Piekę przez około 15 minut. Następnie zdejmuję obciążenie i papier, obniżam temperaturę do 180 °C i ponownie wkładam ciasto do piekarnika na około 10 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmuję z piekarnika. Pozostawiam do wystudzenia.


B) Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • ziarenka wanilii wydrążone z jednej laski
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

W garnku zagotowuję mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzam do wrzenia a następnie odstawiam na boczny palnik.


Żółtka ucieram z cukrem na puszystą maskę, dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę należy zahartować dodając 100 ml wrzącego mleka. Następnie dodaję resztę mleka, dokładnie mieszam i zagotowuję. Garnek zdejmuję z palnika, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie nie mieszam już więcej otrzymanego kremu.


C) Pieczony rabarbar
  • 4-5 łodyg rabarbaru przeciętego wzdłuż
  • sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
  • łyżka cukru waniliowego, domowej produkcji

Wszystkie składniki mieszam ze sobą, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 15 minut w temperaturze 180°C. Odstawiam do wystudzenia.

Kremem budyniowym wypełniam spód tarty, a następnie wykładam rabarbar. Przed podaniem wkładam tartę do lodówki na około godzinę.



W tym okresie kocham też to, że z przygotowaniem potraw oraz z samym jedzeniem wychodzę poza cztery ściany i przenoszę się do ogrodu, na taras, często organizuję dla moich najbliższych pikniki.

Nie byłabym kobietą, gdyby nie było dla mnie ważne co mam na sobie. Począwszy od robienia zakupów, poprzez gotowanie oraz samo delektowanie się smakiem jest dla mnie istotne, aby ładnie wyglądać oraz co jeszcze ważniejsze – czuć się w ubraniach komfortowo. W moim życiu kieruję się smakiem – zarówno w kuchni jak i w wyborze ubrań i przedmiotów które mnie otaczają. Nie lubię gdy ubrania mnie krępują, ograniczają moja swobodę. Ważne jest dla mnie to, że są wyprodukowane w Polsce.


Dziękujemy Ani za przepisy! A jeżeli Tobie też podobają się nasze sukienki PLUS SIZE, to zerknij do sklepu do kategorii SUKIENKI

Opublikowane w :: Modne gotowanie

zostaw komentarz

Kod